Sediul Ținutului / Casa Fluturelui Albastru [detalii]

  Obiective de patrimoniu, cultură sau artă

  Castelul Bánffy din Bonțida [detalii]
  Complexul Fundației Kallós Zoltán [detalii]
  Castelul Bánffy din Răscruci [detalii]
  Castelul Bánffy din Borșa [detalii]
  Satul Chidea – Satul caselor de piatră [detalii]
  Turnul Teleki din Luna de Jos (Dăbâca) [detalii]
  Ruinele Cetății Dăbâca [detalii]
  Monumentul Răscoalei de la Bobâlna [detalii]
  Satul Sic – Satul Tradițiilor [detalii]
  Ansamblul Artistic de la Tăușeni [detalii]

  Obiective naturale

  Piatra Șinteului și cariera de piatră din Vultureni [detalii]
  Peștera din satul Chidea  [detalii]
  Dealul Răscoalei de la Bobâlna (punct de belvedere) [detalii]
  Lacul Știucilor [detalii]

  Sate pitorești

  Satul Vale, comuna Aluniș  [detalii]
  Satul Pruni, comuna Bobâlna  [detalii]
  Satul Băbdiu, comuna Bobâlna  [detalii]
  Satul Pădureni, comuna Mintiu Gherlii  [detalii]

> Locuri din comunitate cu activitate permanentă
  Ferma Delicium  [detalii]
  Asociația ”La Vultureni” Experiențe comunitare [detalii]

> Locuri de luat masa
Kilometrul 17  (han, Jucu de Mijloc) [detalii]
Kilometrul 17  (han, Jucu de Mijloc) [detalii]
Kilometrul 17  (han, Jucu de Mijloc) [detalii]
> Cazare
Pensiunea Rafila [detalii]
Tulipan Camping Sic [detalii]
Bed&Breakfast Sic [detalii]

  Casa Fluturelui Albastru

Loc de întâlnire și de plecare spre vizite sau drumeții în Ținut. Treptat acest spațiu are obiectivul de a se transforma într-un punct viu de informare turistică și loc central de prezentare a ofertei comunității locale.

Am debutat visul Casei Fluturelui Albastru în 2021 cu un prim sediu în etajul secund al Căminului Cultural din Răscruci, Bonțida. Aici funcționează deja un spațiu de birou pentru asociația noastră Plaiuri Noi, precum și un spațiu de întâlnire cu comunitatea din Ținut.

Spațiul e deschis publicului, pentru moment, o zi pe săptămână. În weekenduri sau la cerere se pot crea mici evenimente în curtea sediului, sau se poate pleca de aici în tururi culturale sau scurte drumeții.

Ce se poate vizita: Sediul Asociației Plaiuri Noi; punct de îndrumare turistică
Când se poate vizita: O zi pe săptămână în tot timpul anului;  Sâmbăta în sezon sau la cerere.
Program:
Locație GPS: link google maps
Site: www.tinutulflutureluialbastru.ro
Facebook: www.facebook.com/tinutulflutureluialbastru/

 

 Obiective de patrimoniu,
cultură sau artă

 

  Castelul Bánffy din Bonțida

Important de-a lungul istoriei, încă de pe vremea primei familii Bánffy stabilite aici, a trecut printr-un secol al 20-lea mai greu pentru el.

Momentan renaște sub privirile noastre, căci mulți l-au cunoscut interesați de istoria lui sau datorită festivalului Electric Castle. Castelul Bánffy devine un punct de atracție turistică, dar și un centru important cultural și educațional, unde se pot învăța multe în domeniul reabilitării patrimoniului construit.

Deschis mereu vizitatorilor, este o experiență inedită să bei o cafea sau o socată între zidurile seculare ale castelului, remarcând amprentele diferitelor etape istorice lăsate în zidurile sale. Vei găsi amprente baroce, renascentiste, neoclasiciste, ale comunismului și, spre bucuria tuturor, ale unor mâini grijulii contemporane. Aceste mâini sunt ale unor persoane preocupate de restaurarea lui meticuloasă și profesionistă, mereu conștiente că acest castel reprezintă comoara extrem de importantă a patrimoniului construit din Transilvania.

Ce se poate vizita: Turul curții castelului, Clădirea principală și clădiri secundare, popas la cafenea.
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Program: zilnic, între orele 10:00 – 18:00
Locație GPS: link Google Maps
Site: www.transylvaniatrust.ro
Facebook: www.facebook.com/BanffyCastleBontida

 

  Complexul Fundației Kallós Zoltán

Unul dintre obiectivele centrale ale ținutului, complexul este punct de reper din mai multe privințe: unitate de învățământ primar și de formare profesională, centru cultural, muzeu etnografic, loc de întâlnire, gazdă de evenimente (ateliere și tabere de dans, muzică populară sau meșteșuguri) și, nu în ultimul rând, fermă de pomi fructiferi.

Principala atracție permanentă pentru turiști este partea muzeală, o colecție de artă populară impresionant expusă, sub formă de camere de oaspeți ale unor case tradiționale din diferite microregiuni transilvănene.

Colecția etnografică a fondatorului, cercetătorul etnograf Zoltán Kallós, este poate cel mai frumos exemplu de bună practică în conservarea tradițiilor populare transilvănene și transmiterea lor către generația tânără.

Complexul are porțile mereu deschise nu doar vizitatorilor, ci și ideilor și nevoilor întregii microregiuni.

Ce se poate vizita: Muzeul (colecția etnografică), tabere de dans și meșteșug
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Program: Marți – Duminică: 9:00-16:00; Luni: închis
Locație GPS: link google maps
Site: www.kallosalapitvany.ro
Facebook: www.facebook.com/KallosZoltanAlapitvany

 

  Castelul Bánffy din Răscruci

Rudă cu ansamblul Bánffy din Bonțida, cândva vecini apropiați, castelele aveau trecere de la unul la altul prin ”fundul grădinii”. În acea perioadă asta se traducea într-un parc absolut fabulos.

Nici pentru acest castel secolul al 20-lea nu a fost unul liniștit. Totuși, funcționând în vremea comunismului drept școală specială, a reușit astfel să păstreze aproape intacte elemente interioare extrem de valoroase.

Momentan se află în proces de restaurare, dar îndată ce-și va deschide porțile vizitatorilor, e musai să vedeți cu ochii proprii sculpturile din lemn și tavanul casetat (făcute de ultimul proprietar, baronul artist Ádám Bánffy) și soba de teracotă verde.

Ce se poate vizita: temporar în stadiu de renovare
Program: Temporar închis
Locație GPS: link google maps

 

  Castelul Bánffy din Borșa

Castelul Bánffy din Borșa – castel naționalizat după cel de-al doilea Război Mondial, a stat ascuns de privirile vizitatorilor timp de multe decenii, deoarece în incintă funcționa până recent Spitalul de Boli Psihice Cronice.
Abia așteptăm restaurarea castelului retrocedat, și redarea sclipirii sale de altădată. Deocamdată poate fi vizitat în zile speciale de ”porți deschise”. Vom putea admira câteva elemente originale de mobilier și din fier forjat.

Construit în stil eclectic, castelul deținea și un turn de observație în colțul sudic, punct de belvedere spre specialul parc al castelului, cândva o oază de natură cu alee umbrite de arbori și peluze însorite. Dániel Bánffy, comite de Dăbâca, baronul care a comandat construcția castelului la sfârșitul secolului al 19-lea, va poposi veșnic la el ”acasă”, fiind înmormântat în acest parc.

Ce se poate vizita: Ocazional, incinta castelul, fost spital până de curând
Când se poate vizita: Temporar închis. Se poate vizita ocazional, la evenimente de ”porți deschise”.
Locație GPS: link google maps

 

  Satul Chidea
– Satul caselor de piatră

O comoară ascunsă pe o vale mirifică, cu case străvechi construite din piatră de tuf vulcanic. E satul cu patru biserici, 8 clopote și o atmosferă unică, care te atrage de la prima întâlnire și te face să-ți dorești să revii încă o dată (și încă o dată). Natura abundentă, pădurile, pajiștile și arhitectura specială vernaculară crează o primă impresie de neuitat.

Satul chidea este poate cel mai bun exemplu din Ținutul Fluturelui Albastru de loc care își extrage valoarea din prețuirea și conservarea unui stil de arhitectură particulară – case cu piatră la vedere din proveniență locală.

Recomandăm tuturor să viziteze satul-muzeu pe jos, pornind aleatoriu pe oricare dintre cele două străzi principale, fiindcă datorită dispunerii sub formă de circuit, veți ajunge înapoi la locul de plecare. În vizita voastră veți respira un strop de istorie, admirând infinitele modalități în care piatra a putut fi folosită la construcția acestei așezări (de la garduri acoperite cu vegetație, case, șuri și până la poduri, fântâni sau sculpturi).

Ce se poate vizita: Turul satului, turul bisericilor (cu ghid), scurtă drumeție în pădure, peștera din imediata apropiere.
Când se poate vizita: Tot timpul Anului
Program: Tot timpul anului
Locație GPS: link google maps

 

  Turnul Teleki din Luna de Jos (Dăbâca)

Turnul rămas în picioare reprezintă un loc pitoresc și fotogenic, unde te poți întâlni cu trecutul, dar poți să-ți faci și planuri pentru viitor plimbându-te sub arborii de peste 500 de ani din parcul fostului castel.

Poate fi considerat un memento a tot ce înseamnă Transilvania, o chintesență a istoriei transilvane. Este ultima urmă a ceea ce cândva era castelul măreț al familiei Teleki, fiind turnul sudic de vânătoare al acestuia. Poartă amprentele istoriei, culturii și ale oamenilor de altădată, dar și urmele grele ale unei perioade care a permis degradarea sa.

Accesul spre turn (circa 150m) nu are o intrare clară și delimitată. E necesară traversarea unui teren agricol pentru acces.

Ce se poate face: Vizită scurtă la ruina fostului turn de vânătoare. Fotografii.
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Locație GPS: link Google Maps

 

  Ruinele Cetății Dăbâca

Azi reprezintă un loc de vizitat în care istoria și natura Ținutului se întâlnesc. Din acest punct se poate pleca spre plimbări și drumeții.

În trecut, acest loc era probabil cel mai important punct de reper al zonei, supraveghind importantele mine de sare din apropiere. Cetatea de la Dăbâca este aşezată pe Dealul Cetăţii, pe terasa superioară a văii Lonei. Conform cercetărilor arheologice, a fost construită în mai multe etape, la perioade scurte de timp şi a evoluat, de la statutul de fortificaţie colectivă, la cea de reşedinţă a comitatului Dăbâca. Etape de lucrări arheologice de după anii ’40, au dus la refacerea parțială a zidurilor de piatră.

Ce se poate face: Vizită scurtă la ruina cetății. Fotografii.
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Locație GPS: link Google Maps

 

  Monumentul Răscoalei de la Bobâlna

Acel deal din Ținut pe care e musai să te urci.

Și nu doar pentru că sus te va întâmpina o priveliște fără pereche, cea mai largă perspectivă din microregiune. Și nici măcar pentru simpla plăcere de a fi în mișcare, în natură. Ci pentru că acest loc este un punct de memento al faptului că ”omul sfințește locul”. Acum câteva secole, oameni simpli ai locului, de diferite crezuri și limbi, s-au răsculat și au luptat împreună pentru binele tuturor. Asta e un simbol al lucrurilor pe care le considerăm și acum importante în Ținut: să trăim ce e mai bun, împreună.

Platoul unde e poziționat monumentul aduce împreună și comunele Bobâlna și Cornești, ambele colaborând la administrarea locului.

Accesul spre platoul momunmentului se face atât din Cornești (satul Igriția) pe un drum neasfaltat dar practicabil și mașinilor mici în condiții meteo bune, cât și dinspre Bobâlna dar drum nerecomandat autoturismelor mici.
Recomandăm, totuși o plimbare pe jos până pe platou.

Ce se poate face sau vizita: Punct de belvedere; Plimbare pe jos până la Monument; Punct de plecare spre drumeții în pădure. Ocazional, se poate participa la evenimente organizte aici, precum Maratonul Revolution Race sau alte evenimente ale comunității locale.
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Locație GPS: link Google Maps

 

  Satul Sic – Satul Tradițiilor

S-a dezvoltat în timp ca un brand în sine. Cunoscut peste hotare încă din anii 1970, e leagănul mișcării ”casa dansului popular”. Toată localitatea este un exemplu demn de urmat în tot ceea ce înseamnă păstrarea tradițiilor într-un mod sustenabil.

Cândva oraș de importanță enormă pe drumul sării, satul Sic este înconjurat de dealuri presărate cu terenuri agricole cultivate de mâini harnice și de cel mai întins stufăriș din Transilvania.

În această așezare vei simți tradiția locului la tot pasul, demonstrându-ți cât de departe poate ajunge omul, dacă își prețuiește și cinstește patrimoniul (fie el material, imaterial sau natural) încredințat cu grijă maximă de la o generație la alta. Duminica la biserică și de multe ori și oricând alcândva pe ulițe, localnicii încă mai poartă portul popular foarte specific. Culorile din port, roșu și negru, amintesc mereu de tragicul moment al masacrului tătar de acum 300 de ani care a nimicit aproape în totalitate populația localității. În data de 24 august, sicanii comemorează acest eveniment printr-o zi specială.

Ce se poate face sau vizita: Satul Sic nu duce lipsă de locuri de cazare, muzee, lacuri dulci și sărate, tabere de dans sau povești infinite despre istoria locului. Stufărișul de la Sic e un alt punct de neratat.
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Locație GPS: link Google Maps
Site: www.szek-sic.ro

 

  Ansamblul Artistic de la Tăușeni

 

Aflat la numai 15 km de Bonțida, în micuțul sat Tăușeni, aflat pe drumul ce duce spre Sic, ansanblul artistic de aici e cel mai mistic, controversat, dar și special loc cu încărcătură artistică și metaforică din Ținut. Locul, un deal în toată regula accesibil oricărui trecător, reprezintă o lucrare „land-art“ pe cât de necunoscută pe atât de spectaculoasă și surprinzătoare. Artistul Alexandru Chira, născut în acest loc, a lăsat în urmă o lucrare de dimensiuni impresionante, desprinsă parcă din festivalele ”flower-power” americane. O putem descifra ca o metaforă a comunicării elementelor terestre cu cele cerești, o lucrare strâns legată de pasiunile autorului pentru spațiu și zbor, pe care le avea încă de copil.

Iată cum descria artistul originea lucrării sale, într-o publicație a vremii: <<La baza dealului care a devenit „soclu“ pentru Ansamblul meu, se afla, pe de o parte, casa părintească, iar pe de alta triunghiul spiritual al satului (școala, biserica și căminul cultural – repere ce alimentează conceptual proiectul lucrării). Acest deal care înjumătățește satul mi-a marcat copilăria. Înaintea cosmonautului Gagarin, pe la vârsta de opt ani, de pe el am făcut prima tentativa de a decola (de a pleca de acasă în lume) spre Lună. Eșecul ascensiunii a fost categoric, „lansarea“ fiind contracarată de o cădere zdravănă. Aspirația spre ascensiune de atunci a devenit mai târziu pretext pentru o metafora artistică.>>
Lucrarea include 16 subansambluri de dimensiuni mari ce ascund mesaje metaforice.

În apropierea ansamblul care se poate vizita gratuit, liber, pe tot parcursul anului se poate vizita ocazional și fosta casă a autorul și expoziția lucrărilor sale de pictură.

Ce se poate vizita: Curtea ansamblului artistic în aer liber. Ocazional, în weekenduri, fosta casă a autorul și expoziția lucrărilor sale de pictură (ultima casă dinaintea ansamblului).
Când se poate vizita: Tot timpul anului. Gratuit.
Locație GPS: link Google Maps
Site: www.alexandruchira.ro/ansamblul-monumental
Facebook: www.facebook.com/Ansamblul-monumental-Tăușeni

  Obiective naturale

 

  Piatra Șinteului
și cariera de piatră din Vultureni

Comuna Vultureni nu ascunde doar surprize culturale și ale comunității locale. Ea ascunde și câteva locuri naturale remarcabile.
Zona care veghează spre toate este Piatra Șinteului sau Piatra Șoimenilor după cum spun alții. Un deal semeț de pe a cărui vârf poți scruta toată microregiunea. În viitor zona va fi dezvoltată cu un parc (de către comunitatea Colina Nouă).
Sub acest deal, mai e vizibilă spectaculoasa carieră de unde s-a ”cules” sute de ani tuf și piatră vulcanică.
Vizita la aceste formațiuni vă poate fi înlesnită cel mai ușor de Daniel Stanciu de la Centrul de Informare Turistică din localitate. Dați-i de știre când sunteți în zonă și vă va îndruma pe cărările potrivite.

Ce se poate vizita: Punct de popas, de pic-nic sau punct de final într-o drumeție dinspre satele din Vultureni.
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Locație GPS: link Google Maps
Telefon Centru Informare Turistică: 0264 701 543
Facebook: www.facebook.com/Centrul-Turistic-Vultureni

 

  Peștera din satul Chidea

Este singura, deci și cea mai mare peșteră cunoscută din microregiune.

Valoarea acestei formațiuni este dată de oamenii satului, care sunt strâns legați de această grotă. Se ajunge la ea din capătul de sus al satului, traversând o pajiște ca-n povești, ce oferă o priveliște de necomparat asupra satului din piatră. Urmează o mică plimbare prin pădurea răcoroasă, iar odată ajunși în fața peșterii e prilej a ne trage sufletul și de a afla legenda locului despre cea mai frumoasă fată din Chidea de odinioară, probabil și cea mai deșteaptă.
După toate astea, mai rămânem un pic în loc, ascultăm povestea pădurii povestită de ea insăși, să ne umplem sufletul de natură și să nu deranjăm somnul de zi al liliecilor care se simt la fel de bine în această peșteră, precum și noi.

Traseul spre peștera din chidea nu este marcat. Deși foarte aproape de sat, ajungerea la ea fără o persoană care cunoaște locul este greoaie. Astfel vă recomandăm un tur ghidat în Chidea și la peștera sa. Și da, acolo aflați și legenda celei mai frumoase fete din sat.

Ce se poate face: Un tur de sat și de peșteră, însoțit de un ghid sau un localnic.
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Locație GPS (punct de plecare traseu): link Google Maps

 

 

  Dealul Răscoalei de la Bobâlna și punctul de belvedere din apropiere

Ascund cele mai spectaculoase perspective din Ținut. Și dacă perspectiva de aici nu era suficientă, în imediata apropiere a Monumentului, la nici 5 minute de mers la pas, se ascunde un punct de belvedere cu adevărat magic, de unde poți vedea toate colinele din întreaga zonă a Clujului de Vest și a Sălajului. Pentru a ajunge la acest punct folosiți indicația GPS de mai jos sau următoarele indicații. De la monument țineți direcția celui mai apropiat turn de telecomunicații, și continuați pe o cărăruie pe aceeași direcție. După o coborâre mică la stânga, ajungeți la punctul menționat.

Accesul spre platoul Momumentului se face atât din valea Comunei Cornești (satul Igriția) pe un drum neasfaltat dar practicabil și mașinilor mici în condiții meteo bune, cât și dinspre Bobâlna dar drum nerecomandat autoturismelor mici. Dacă timpul și condiția vă permite, vă recomandăm o plimbare pe jos până pe platou.

Ce se poate vizita: Punct de popas, de pic-nic sau punct de final într-o drumeție dinspre Bobâlna sau Igriția.
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Locație GPS Monument: link Google Maps
Locație GPS punct de belvedere: link Google Maps

 

  Lacul Știucilor

Aflat exact la limita dintre Ținutul Fluturelui Albastru și microregiunea Câmpia dintre Lacuri, Lacul Știucilor este unul dintre lacurile speciale din zonă.

Aici te poți bălăci la ponton într-o zi însorită (doar înotătorii experimentați), poți pescui din barcă, poți admira peisajul, sau poți asculta sunetele păsărilor sau broaștelor care trăiesc în stufărișul de la marginea apei.Lacul Știucilor este singurul loc din Transilvania unde se formează acele insule de stuf plutitoare (plauri), regăsite în Delta Dunării. Lacul Sacalaia, cum mai e numit, este considerat un monument al naturii și e declarată arie protejată încă din anii ’60.

În imediata apropiere a lacului se poate lua masa la pensiunea Lacul Știucilor, unde se gătește specialitatea: supă de hurut, o supa faimoasă specifică Armenească.

Ce se poate face: Pescuit din barcă, baie în lac, plimbări, luat masa la pensiunea Lacul Știucilor (unde se găsește specialitatea: Supă de hurut, supa specifică Armenească)
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Locație GPS: link Google Maps
Facebook: www.facebook.com/lacul.stiucilor

 

  Sate pitorești

Satele pitorești din Ținutul Fluturelui Albastru sunt o listă de sate mici, frumoase, retrase la capăt de drumuri și așezate în general pe dealuri. Sunt locuri în care îți recomandăm să mergi pentru a te afunda în tihna unei așezări autentice sau a te așterne la un picnic într-un punct de belvedere. Drumul de acces spre ele nu e neapărat asfaltat, dar este total practicabil, deci pregătește-te la 2-5km de drumuri pietruite.

 

  Satul Vale, comuna Aluniș

Unele locuri parcă nu au de-a face cu timpul. Așa este și mirificul sat Vale din comuna Aluniș.

Te așteaptă la capăt de drum, mereu cu brațele deschise și îți arată câte un chip de-al lui, să-ți bucure ochii și inima: verdele abundent al versanților și al pădurilor de primăvară, zumzetul cald de vară care te duce înapoi în anii dulci ai copilăriei, miile culori și gusturi de toamnă, liniștea pașnică a iernii.

Când crezi că ai văzut toate, mai faci o plimbare prin sat, te reîntorci, urci aici, cobori dincolo, intri pe uliță, și iată, mai descoperi o casă ca-n povești, mai stai de vorbă cu oamenii locului și afli noi povești, te întâmpină noi zâmbete, plai tradițional transilvan și natură vie cât îți cuprind ochii.

Ce se poate face: Popas din cotidian. O plimbare scurtă prin sat și prin pădurile din jur.
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Locație GPS: link Google Maps

 

  Satul Pruni, comuna Bobâlna

Este un sat simplu și pitoresc. Bineînțeles, așezat pe un deal la care ajungem după o urcare pe un drum frumos, proaspăt asfaltat. Timpul parcă a stat în loc în această localitate, liniștea domnind încă peste tot. Pruni, nuci, meri și păduri tinere înconjoară așezarea.

În vizită aici te poți opri la un popas de reculegere sau la un picnic sub un pom în curtea fermecătoare a bisericii din sat.

Totuși, comunitatea nu a stat în loc. Localnicii se mobilizează în ultimii ani în activități comune și țin vie viața în zonă.

Ce se poate face: Popas din cotidian. O plimbare scurtă prin sat și prin pădurile din jur. Un pic-nic în curtea bisericii.
Când se poate vizita: Tot timpul anului.
Locație GPS (punct de plecare traseu): link Google Maps

 

  Satul Băbdiu, comuna Bobâlna

Este un alt sat la capăt de drum. Și asta înseamnă că poți să regăsești aici un pic din viața retrasă și liniștită din ruralul visat. Seamănă încă cu locurile de la bunici.

Din capătul satului poți porni la o plimbare spre platoul Monumentului de la Bobâlna.

Ce se poate vizita: Popas din cotidian. O plimbare scurtă prin sat și prin pădurile din jur.
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Locație GPS Monument: link Google Maps

 

  Satul Pădureni, comuna Mintiu Gherlii

E satul aflat la cea mai mare înălțime din întreg Ținutul. Și asta se simte în toată suflarea locului. Priveliștea spre satul Pădurenii se deschide după un lung drum șerpuitor pe colinele de deasupra Mintiului Gherlii. Odată ajuns sus, te așteaptă puncte de belvedere largi și apoi un sat cu adevărat pitoresc, desprins parcă din zonele de munte. Stupurile de albine, stânele cu oi și păduri dese de foioase împrejmuiesc așezarea.

Locul te așteaptă atât pentru plimbări line prin sat, dar și pentru drumeții scurte în jurul său. Îți recomandăm să traversezi vatra satului și să pornești ușor pe cărările ce duc spre dealurile și lacuriledin jur.

Satul deține și un complex bine utilat pentru tabere cu număr mare de copii sau tineri și e locul ideal de mers cu cortul sau la plimbări după ciuperci de toamnă.

Ce se poate face: Loc bun de înnoptat cu cortul. Complex amenajat pentru tabere de copii sau tineri. Loc bun de drumeții sau plimbări în căutare de ciuperci.
Când se poate vizita: Tot timpul anului
Locație GPS: link Google Maps

 

 
Locuri din comunitate cu activitate permanentă

  Ferma Delicium

magazin, experiență rurală, ”culege-ți singur zmeură”, masă tradițională

Ferma Delicium de la Borșa găzduiește în fiecare an, de primăvara până toamna târziu, evenimente în Zmeuriș. Sunt evenimente de o zi, care au devenit deja evenimente de tradiție: ai ocazia să culegi singur zmeură, să stai la un pic-nic, să te relaxezi, poate chiar să te joci de-a pescuitul. Totul se întâmplă în jurul aromelor de fructe de pădure.

Într-o locație idilică, lângă râul Borșa, la umbra foișoarelor cu stuf, familii de orășeni se bucură de aer curat, mâncare delicioasă gătită pe loc, activități în natură, dar mai ales de zmeură proaspătă. O zi la un Picnic în Zmeuriș este una pe care familia ta nu o va uita ușor. În același loc ai parte de produse gustoase, natură și timp petrecut alături de cei dragi.

Ce se poate face: Cules de zmeră. Relazare în aer liber. Luat masa din produse locale și chiar din fermă. Achiziționat fructe, siropuri și gemuri.
Când se poate vizita: de primăvara până toamna târziu
Locație GPS: link Google Maps
Număr telefon detalii și comenzi: 0731 354 048
Site: www.delicium.eu
Facebook: www.facebook.com/Ferma.Delicium

 

  Asociația ”La Vultureni”
Experiențe comunitare

Este poate cea mai activă asociație de comunitate din Ținut. De-a lungul anului, asociația La Vultureni organizează diferite evenimente de dimensiuni medii sau mari. Cel mai cunoscut eveniment al lor este ”Festivalul Silvoiței” organizat în luna septembrie. Alte experiențe propuse la Vultureni mai sunt festivaluri ale ”mieilor” la 1 iunie sau experiențe cicloturistice prin sat și comunitate.

Asociația La Vultureni a luat ființă în anul 2018, în urma unui program “Antreprenorești – Adoptă un Sat” coordonat de Romanian Business Leaders Cluj. Organizația reunește în acest moment horticultori, apicultori, fermieri, artiști, producători, meșteșugari și crescători de animale. Marea lor majoritate sunt în special tineri care s-au mutat în ultimii 10 ani aici, abandonat viața de oraș și îmbrățișând viața de fermier sau de artist la țară, în Comuna Vultureni.

În vizită la evenimentele ocazionale sau direct la membrii comunității, oricum ai ajunge aici, vei avea prin ce să guști specificul local.

Ce se poate face: Participare la evenimente. Vizite în gospodării sau ateliere.
Când se poate vizita: mai-septembrie
Locație GPS: link Google Maps
Număr telefon detalii și comenzi: 0745-585.085
0720-060.600
Facebook: www.facebook.com/VultureniDeCluj

 

Locuri de luat masa  – 
Tradițional, în Comunitate sau în Restaurante de tip han

 

  Gastronomie în comunitatea locală (doar la comandă, pentru grupuri)

Încă nu există o locație a comunității cu gastronomie locală deschisă permanent. Însă pensiunile din teritoriu sau anumite ferme pot oferi mâncare pentru grupuri organizate (de 8 – 16 persoane) la cerere, în sezonul primăvară – toamnă.

 

Printre cei care pot găti pentru grupuri:

Ferma Delicium, Pensiunea Rafila, Tulipan camping Sic, Bed&Breakfast Sic, Terasa de Stat (Bonțida), etc.

 

Vezi mai multe la secțiunea de experiențe, aici:

 

Locuri de luat masa deschise tot timpul anului

 

Country Pizza
(pizzerie la drum, Răscruci)

Locație GPS: link Google Maps
Site: www.countrypizza.ro
Facebook: www.facebook.com/countrypizza.ro

 

Kilometrul 17
(han la drum, Jucu de Mijloc)

Locație GPS: link Google Maps
Site: www.hankm17.ro
Facebook: www.facebook.com/HanKm17

 

Papa Jon   (han la drum, Răscruci)

Locație GPS: link Google Maps
Facebook: www.facebook.com/PapaJonRestaurants