Despre Ținut

Ce este Ținutul Fluturelui Albastru

Credem că fiecare loc merită să aibă oportunitatea de a-și cunoaște identitatea și de a-și găsi povestea prin care să se prezinte lumii. Și nu numai lumea exterioară are nevoie de povești, ci și noi ca locuitori ai acestei zone avem nevoie de un simbol și de context care să ne aducă împreună. Iar copiii și tinerii de aici au nevoie, din nou, de un motiv de a fi mândri că aparțin unei microregiuni care își cunoaște resursele și care beneficiază de ele.

Din acest motiv se dezvoltă aici Ținutul Fluturelui Albastru o microregiune a județului Cluj, de-a lungul văii Someșului Mic. Ținutul Fluturelui Albastru este în același timp un proiect de durată, care strânge în jurul unui simbol comun comunitatea locală și ofertele sale de experiențe autentice.

Pentru următorii ani, proiectul acesta va fi contextul sub care se vor lega punți între inițiativele locale și punți de promovare spre publicul larg. Ținutul Fluturelui Albastru este o marcă înregistrată și protejată, construită prin consultarea comunității locale și a autorităților publice.  

Teritoriul nostru se întinde de-a lungul Someșului Mic, între orașele Cluj-Napoca, Gherla și Dej, fiind format din comunele: Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni. 

Motorul acestui demers este asociația Plaiuri Noi. Noi suntem vocea din spatele acestor rânduri și mâinile din spatele steagurilor și bannerelor cu fluturi albaștri. Pentru moment, ne-am asumat coordonarea creșterii numelui Ținutul Fluturilor Albaștri. Obiectivul este ca în viitor să încurajăm consolidarea unei asociații noi, cu implicare activă a locuitorilor.

Cu sprijinul consiliului local și al primăriei Bonțida, avem un sediu în Căminul Cultural din Răscruci. Acel spațiu îl transformăm treptat într-un loc de întâlnire, punct de promovare turistică și o poartă de plecare în vizitele turiștilor în teritoriu. 

Istoric proiect

2017-2018 O idee de brand de microregiune prinde contur prin eforturi comune sau paralele a mai multor entități: GAL Someș Transilvan

Prezent și planuri de viitor (2021-2022)

Întâlniri de comunitate pentru informare și schimb de experiență

Definitivarea regulamentelor

Consolidarea funcționării brandului, realizarea de materiale promoționale 

Planuri de viitor

2022 – 2024

Extinderea numărului de membri care folosesc brandul

Extinderea hărții și al calendarului ținutului cu locuri și experiențe noi

Consolidarea unei comunități și a unui grup de lucru care să folosească brandul

Crearea de evenimente comune ale brandului

Atragerea de fonduri pentru promovarea și dezvoltarea brandului

 

2024 – 2026

Atragerea de noi tipuri de turiști și vizitatori în microregiune

Consolidarea relațiilor cu ghizi regionali sau agenții de turism

Coordonarea de experiențe și pachete de experiențe

Prezența brandului în târguri și evenimente regionale / naționale sau internaționale

2026 – 2028

Transferul coordonării mărcii spre o asociație compusă din membrii comunității 

Cum te ajută Ținutul?

 

Beneficii generale

În primul rând, promovarea pe care o face proiectul zonei este un câștig nou și palpabil pentru vizibilitatea teritoriul. Iar evenimentele și activitățile impulsionate odată cu apariția proiectului au dat curaj unor inițiative noi, care dau viață satelor și comunelor. Deci, în primul rând câștigă microregiunea.

Dar câștigi și tu.

Simbolul fluturilor maculinea poate fi folosit și ca o garanție pentru produsele realizate aici. Putem spune că alimentele provenite de aici vin dintr-o zonă curată și cu înaltă valoare naturală. În plus, aderarea la un brand comun poate deveni o garanție recunoscută oficial, care să crească în timp valoarea adăugată a lucrurilor realizate în teritoriu.

Beneficii pentru Membrii Comunității

Pentru localnicii care realizează produse, servicii sau activități în acest teritoriu și vor să folosească marca Ținutului, s-a creat Comunitatea Fluturelui Albastru. Comunitatea este formată din Membri, aderarea realizându-se printr-o cerere și prin îndeplinirea și respectarea regulamentului Comunității.

Fie pentru simpli localnici, fie pentru afacerile din zonă, aderarea la brandul microregiunii și folosirea lui va fi o oportunitate de promovare comună și integrată.

 

Despre Comunitate

Comunitatea Fluturelui Albastru este grupul celor care crează produse sau servicii în teritoriul Ținutului Fluturelui Albastru și care aleg să folosească la comun marca înregistrată Ținutului Fluturelui Albastru pentru dezvoltarea lor și a microregiunii.

Conceptul de Membru în Comunitatea Ținutul Fluturelui Albastru a fost creat vizând următoarele obiective:

  1. Crearea de valoare adăugată pentru inițiativele sau afacerile din acest teritoriu prin folosirea unui brand mare, microregional
  2. Crearea de omogenitate și coerență în promovarea inițiativelor din teritoriu
  3. Sprijin comun pentru dezvoltarea membrilor
  4. Recunoașterea provenienței unor produse și servicii și a muncii unor membri remarcabil din teritoriu
  5. Motivarea dezvoltării de servicii de calitate, respectând principii de sustenabilitate ale microregiunii
  6. Încurajarea păstrării particularităților culturale locale, a tehnicilor tradiționale sau ecologice vechi și a unui mediu natural special și valoros
  7. Motivarea localnicilor în a dezvolta noi produse și servicii în teritoriu

 

 

Asociază-te proiectului

 

 

Fie că ești persoană fizică sau mică afacere, fie că ai doar o idee sau realizezi deja servicii sau produse în teritoriu, ești așteptat să te asociezi proiectului, chiar și dacă încă nu ești membru în Comunitatea Fluturelui Albastru.

Ai diverse metode cum poți face asta:
1. Hai la o întâlnire a comunității
2. Chemă-ne în vizită la tine
3. Adaugă activitatea sau evenimentul tău la calendarul ținutului
4. Aplică la Comunitatea Fluturelui Albastru

 

Fă un pas:

 

Descarcă logo, kit de marketing și descrieri ale Ținutului

În curând de aici vei putea descărca:

Descriere generală Ținutul Fluturelui Albastru

Povestea Fluturilor maculinea. Ciclul spectaculos de viață și condiții minime de protecție al căminului lor

LOGO ținut + Manual de brand / reguli de folosire

Materiale promoționale: Broșură, ghid

Modele de banner, afișe și steaguri

Fotografii oficiale fluturi maculinea și fotografii oficiale Ținut 

Întâlnirile comunității

 

 

Întâlnirile comunității sunt acele zile în care ne adunăm în gospodăria unuia dintre noi. Sunt create pentru a cunoaște noi localnici cu inițiativă, pentru a învăța lucruri împreună sau pentru a hotărî ceva important pentru viața Comunității Fluturelui Albastru. Venim împreună producători locali, artiști, ghizi turistici, reprezentanți de ONG-uri sau noi oameni vrednici pe care doar acum îi descoperim. În aceste evenimente facem și planurile pentru târguri sau evenimente viitoare.

Sesiunile generale sunt deschise și pentru entități care nu sunt membre ale comunității.

Ultima întâlnire a avut loc în 2 martie 2022 și a fost una cu caracter festiv, găzduind prima serie de semnări oficiale de cereri de aderare.