Te-ai săturat de aceleași cadouri: parfumuri, fulare și mănuși?
Acum poți să fii mai bun în alegeri.
Oferă familiei, prietenilor sau echipei de colegi un cadou cu impact. Orice cadou al Ținutului Fluturelui Albastru ai alege, ajuți direct comunitatea locală și producătorii de aici.
Cum funcționează. Experiența o comanzi acum, iar ea se poate valorifica de către destinatar oricând în perioada aprilie – noiembrie 2023.
Mărțișor cu semințe
Pentru anul acesta te ajutăm să alegi un mărțișor mai neobișnuit. Achiziționează un „seedbomb” format din semințe din flora spontană, iar astfel ajuți ținutul.
Fiecare mărțișor conține mingiuțe mici formate din semințe, compost și pământ provenit tot din Ținut. Sunt numai bune de plantat în curtea casei, a blocurilor sau a școlilor.
30 lei
Un tur ghidat 2023 + Cutia Călătorului
În tururile noastre poți veni cu pachetul tău de mâncare de acasă, sau poți gusta experiența completă a Ținutului, alegând pachetul de pic-nic cu produse 100% locale alese din comunitate.
Pachetul se numește Cutia Călătorului în Ținut și adună o selecție de produse diverse pentru o masă de prânz rece, dar bogată.
150 lei
O experiență particularizată
Fă un cadou echipei de angajați sau prieteni.
Croite special pentru grupuri gata formate, experiențele particularizate din Ținutul Fluturelui Albastru sunt ocazia perfectă de a avea o zi superbă în echipă, în același timp contribuindla dezvoltarea comunității din această zonă a județului Cluj.
Preț particularizat
O experiență particularizată
Experiențele particularizate pot fi diverse. Pot reprezenta tururi ghidate pentru grupuri organizate, teambuildinguri pentru echipe de colegi sau angajați, activități „școala altfel”, activități VIP pentru companii sau diverse alte experiențe pentru companii, școli sau grupuri.
Te rugăm contactează telefonic sau prin formularul de mai jos pentru o ofertă particularizată.
0740 915 975 (Ancsa Szalma) – pentru tururi ghidate destinate grupurilor
0749 850 923 (Raluca Bojan) – pentru alte colaborări dedicate companiilor
Un tur de o zi în 2023
Prețul pentru o experiență de un tur de zi în Ținut este 100 lei. Cadoul se cumpără acum și se folosește în 2023. Persoana care primește cadoul îl poate valorifica în sezonul aprilie – octombrie 2023, alegând un tur cu o dată deja anunțată de organizator sau cerând o dată particularizată (cu cel puțin 20 de zile calendaristice înainte).
Despre tururi
Organizate de colega noastră Ancsa Szalma, cu experiență în etnografie și specific local, împreună cu specialiști biologi sau botaniști, vizitele tematice îți oferă oportunitatea de a gusta autenticul unui loc prin contact direct cu comunitățile locale și cu natura specială a zonei.
Tururile durează circa 7 – 10 ore și se organizează în zilele de sâmbătă sau duminică.
Acestea îți vor arăta lumea unor sate speciale din ținut. Vor fi incursiune în sate cu arhitectură specială și case de piatră (cum ar fi satul Chidea), în sate cu tradiții speciale sau în sate foarte pitorești. Tururile îmbină și detalii de istorie și cultură cât și experianțe reale în comunitate, informații atât de necesare pentru a înțelege un sat.
Mărime grup: 6 – 15 persoane
Când se organizează:
1. la cerere pentru persoane deținătoare de vouchere sau cadouri
2. evenimente ocazionale anunțate de organizator
3. la cerere pentru grupuri organizate (familii sau companii)
Perioada anului: aprilie – noiembrie
Număr telefon detalii și comenzi: 0740 915 975
Urmărește noutățile despre viitoarele experiențe pe: www.facebook.com/tinutulflutureluialbastru/
Tururile propuse pentru 2023:
Un tur ghidat 2023 + Cutia Călătorului
Tururile propuse pentru 2023:
Prețul pentru cadoul nostru COMBO (tur + pachet de picnic) este de 150 lei. Cadoul se cumpără acum și se folosește în 2023. Persoana care primește cadoul îl poate valorifica în sezonul aprilie – noiembrie 2023, alegând un tur cu o dată deja anunțată de organizator sau cerând o dată particularizată (cu cel puțin 20 de zile calendaristice înainte).
Detalii
În orice tur sau în orice drumeție vine acel moment în care ni se face foame. O experiență locală se completează perfect cu produse locale.
Tururile
Organizate de colega noastră Ancsa Szalma, cu experiență în etnografie și specific local, împreună cu specialiști biologi sau botaniști, vizitele tematice îți oferă oportunitatea de a gusta autenticul unui loc prin contact direct cu comunitățile locale și cu natura specială a zonei.
Tururile durează circa 7 – 10 ore și se organizează în zilele de sâmbătă sau duminică.
Acestea îți vor arăta lumea unor sate speciale din ținut. Vor fi incursiune în sate cu arhitectură specială și case de piatră (cum ar fi satul Chidea), în sate cu tradiții speciale sau în sate foarte pitorești.
Tururile îmbină și detalii de istorie și cultură cât și experianțe reale în comunitate, informații atât de necesare pentru a înțelege un sat.
Cutia Călătorului în Ținut
Realizată sub forma unui pachet original de picnic, cu produse 100% locale – adunate din Ținutul Fluturelui Albastru, Cutia Călătorului este o experiență concepută de Asociația Plaiuri Noi și pregătită cu sprijinul unei bucătării partenere.
Pachetul adună o selecție de produse diverse pentru o masă de prânz rece, dar bogată. E soluția ideală de a lua masa în natură pentru una sau două persone, cutiile conținând: pâine, tarte, brânză, mezeluri locale, turtă dulce, gem și legume de sezon.
Mărime grup: 6 – 15 persoane
Când se organizează:
1. la cerere pentru persoane deținătoare de vouchere sau cadouri
2. evenimente ocazionale anunțate de organizator
3. la cerere pentru grupuri organizate (familii sau companii)
Perioada anului: aprilie – noiembrie
Număr telefon detalii și comenzi: 0740 915 975
Urmărește noutățile despre viitoarele experiențe pe: www.facebook.com/tinutulflutureluialbastru/
Pachetul „Crăciun cu impact”
(Pachet cu produse locale exclusiv din Ținutul Fluturelui Albastru)
Dacă vrei să răsfeți oameni faini cu produse faine, alege pachetul Crăciun cu impact, un pachet ales de Asociația Plaiuri Noi, pregătit de Nod Verde, compus din produse alese din Ținut: sirop de lavandă de la @Grădina cu lavandă Cluj, turtă dulce de la @Rigo Turtă Dulce, silvoiță autentică de la @Silviutza Ardeleană, roșii cherry uscate în ulei din @Desaga cu legume, bere blondă și arămie de la @Bere Made in Câmpenești, risotto cu hribi de la @VeroVita și dulceață de ardei iuți de la @Delicium – Jams and Syrups, așezate toate frumos într-o sacoșă din textil personalizată cu fluturi albaștri, alături de o vedere din Ținut și broșura microregiunii.
Povestea produselor din pachet:
Sirop de lavandă de la Grădina cu Lavandă Cluj din satul Fundătura, comuna Iclod.
La Grădina cu Lavandă Cluj pasiunea se îmbină cu munca de zi de zi. Familia Morar a descoperit că acea conectare la natură, prin intermediul grădinii proprii le aduce liniște. O liniște pe care doresc să o împărtășească și cu noi, astfel că în sezon își deschid porțile grădinii cu drag, ori de câte ori au ocazia. Și deoarece cu toții ne dorim să fim mereu înconjurați de parfumul și răsfățul din grădina familiei, acum le primim acasă, la pachet. Pentru mai multe produse vă recomandăm o vizită pe www.gradinaculavandacluj.ro; Instagram: @gradinaculavandacluj; Facebook: Grădina cu Lavandă Cluj.
Turtă dulce de la Rigo Turtă Dulce din Bonțida.
Familia Rigo păstrează tradiția meșteșugului de turtă dulce de cinci generații. Păstrează aceleași rețete, ingrediente și răbdare în prelucrarea aluatului, pentru ca produsul lor să recreeze acea emoție de când erai copil. Sunt mândri că sunt singurii din zonă care fac turtă dulce cu miere, bazată pe o rețetă tradițională, decorată pe gustul copiilor. Deși au trecut 5 generații de meșteșugari în arta turtei dulci, Rigo Turtă Dulce este o afacere de familie mai mult decât oricând. Participă deseori la evenimente și cu ateliere interactive de ornat turtă dulce. Îi găsiți pe Facebook: Rigo Turta Dulce și la multe târguri locale.
Magiun de prune de la Silvoitză Ardeleană din Sânnicoară, comuna Apahida.
Pentru a ajunge să producă silvoiță ca la bunica, cu răbdare și fără vreun strop de zahăr, Mihai Vonaș a început cu un teren plin de pietriș despre care își amintește și acum ce greu îl săpa împreună cu părinții. Inițial, decizia de a planta acolo o livadă cu pruni a fost o inspirație de moment. Acum a devenit sursa materiei prime pentru Silvoitza Ardeleană. Afacerea a crescut molcom, ardelenește. În 2015, Mihai a obținut certificatul de produs tradițional, iar în 2017 autorizație pentru un spațiu de producție în Sânnicoară. A învățat în timp tot ce e nevoie pentru a-și dezvolta livada, dar și produsul. Astăzi e preocupat în primul rând de calitatea produsului său, ceea ce veți recunoaște chiar la prima degustare. Următorul borcan se poate obține direct prin Facebook: Mihai-Silvoiță Ardeleană sau Instagram: mihai.silvoita.ardeleana, sau de la partenerii: Magazin Produs de Cluj și Nod Verde.
Risotto cu hribi de la VeroVita din satul Băbuțiu, comuna Vultureni
Este o afacere de familie pornită în 2018. Atunci, membrii familiei au adus la comun dragul de a colinda pădurea în căutare de comori gustoase: hribi, gălbiori, fructe de pădure și alte bunătăți din flora spontană. Parcă îi vezi cum stau adunați în jurul mesei de bucătărie făcând planuri, sau seara, adunați pe covor discutând o idee nouă. Mama Vio e sufletul și inima care îi aduce pe toți împreună, având în primul rând experiența pregătirii produselor pe care afacerea le oferă clienților. Ceilalți au împletit în această activitate și alte ingrediente personale pe care le poți observa cu ușurință în produsele lor: muncesc cu drag, încearcă idei noi, sunt atenți la clienții lor și visează să ajungă mult mai departe. Mai multe produse găsiți pe www.verovita.ro sau pe platforma Nod Verde.
Dulceață de ardei iuți de la Delicium, din Borșa.
La un pas de Cluj Napoca se întinde una dintre cele mai frumoase plantații de zmeură din regiune. Însă Delicium nu mai este doar o plantație de zmeură. Este o experiență completă de vizită într-o fermă. Găzduiește în fiecare weekend (din mai până toamna târziu) evenimente de o zi în jurul fermei de fructe de pădure, iar mii de oameni le trec pragul în fiecare an. Povestea e cu atât mai frumoasă știind că și aici e vorba de o afacere de familie. Paul, mezinul și sufletul afacerii ne-a mărturisit că a văzut ideea în vizitele la rudele din străinătate când, copil fiind, a fost impresionat de sistemul de a-ți culege singur zmeura și a plăti la plecare. Valoarea lor adăugată constă în continuare în produse procesate de calitate (siropuri sau dulcețuri) care îi fac mereu pe clienți să se întoarcă. Pentru mai multe produse și informații vizitați www.delicium.eu, Facebook: Delicium – Jams and Syrups sau pe platforma Nod Verde.
Roșii cherry uscate cu mirodenii în ulei, de la Desaga cu Legume din Jucu de Mijloc.
Desaga cu legume înseamnă legume cultivate local, care cresc natural, în mod tradițional. Comercializează legume proaspete sau procesate cu drag la borcan. La fiecare degustare redau acel gust de odinioară, din cămara bunicilor, plus un strop de dragoste față de produsul bun, realizat local. Îi găsiți pe Facebook sau direct la Magazin Mobil Desaga cu legume, în Cluj Napoca, strada Brâncuși 152.
Bere artizanală de la Made in Câmpenești, comuna Apahida
Tudor Bura produce bere artizanală împreună cu soția lui. Vor să promoveze o bere bună, naturală. Așadar, produc bere nefiltrată și nepasteurizată – doar din ingrediente de calitate, respectând cu strictețe toți pașii rețetelor – așa că e nevoie de 5 săptămâni până la produsul final. S-au apucat de mai bine de 2 ani să testeze bere în mai multe sortimente. În 2021 au lansat prima bere comercială: Festival Beer. De curând au lansat a doua lor bere oficială, o variantă arămie și pregătesc deja alte surprize. Bere Made în Câmpeneşti poate organiza ateliere demonstrative de ”homebrewing” (în evenimente ocazionale lansate de gazde sau la cerere pentru grupuri mari). Pentru a ciocni o bere adevărată cu prietenii, poți merge la: Maimuța Plângătoare, Beer Wall, The Brewhouse, sau aproape orice local din Apahida. Poți comanda produsele direct de la ei prin WhatsApp sau telefonic la 0740023483.
Experiență particularizată
Dacă vrei să răsfeți echipe faine cu experiențe faine, alege o colaborare cu Asociația Plaiuri Noi. Oferă echipei de angajați sau prieteni un cadou în Ținut. Croite special pentru grupuri gata formate, experiențele particularizate din Ținutul Fluturelui Albastru sunt ocazia perfectă de a avea o zi superbă în echipă, în același timp contribuind la dezvoltarea comunității din această zonă a județului Cluj.
Contact
Telefon: 004 0749 850 923
Email: contact@plaiurinoi.ro
Căminul Cultural Răscruci, Satul Răscruci numărul 481, Comuna Bonțida
Coordonate GPS: link GoogleMaps
Despre Noi
Microregiunea Ținutul Fluturelui Albastru
Proiectele Microregiunii
Echipa Plaiuri Noi
Comunitatea Fluturelui Albastru
© 2022 ASOCIAȚIA PLAIURI NOI – MARCA ȚINUTUL FLUTURELUI ALBASTRU ESTE MARCĂ ÎNREGISTRATĂ
Aceast site a fost creat în cadrul unui proiect de promovare a microregiunii Ținutul Fluturelui Albastru, desfășurat de către Asociația Plaiuri Noi. Proiectul a fost finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), în cadrul programului LEADER, implementat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.