Pregătiri de Clacă

Până pe 10 martie 2024 poți completa formularele de idei pentru Clacă în Ținut.

Ideea proiectului

În 2024 ne propunem să intermediem o serie de experiențe rurale cu muncă voluntară. Proiectul Clacă în Ținut va funcționa ca o platformă de intermediere între gazde de clacă și voluntari doritori de de o zi de muncă în mediul rural.

Ideea s-a născut din experiențele anilor trecuți, în care voluntari, localnici sau ONG-uri s-au întâlnit cu drag în acțiuni de voluntariat pentru protecția unor locuri sau pentru sprijin în gospodării.

Vezi imagini și detalii de la evenimentele anterioare

Ajutor în gospodăriile și proiectele din Comunitatea Fluturelui Albastru:

– Tăierea viței de vie de la Tăușeni

– Recoltarea Muștarului din Grădina Comunitară din Răscruci

– Testarea unor trasee turistice la Bobâlna

– Construcții naturale pentru festivalul Zaiafet pe Lună


Protecția habitatului protejat al fluturelui Maculinea:

– Acțiune de primăvară pentru protejarea habitatului

– Claca anuală la fân: cosit și strâns fânul cu furca

Colectarea ideilor pentru clacă

Dacă vrei să faci parte din proiect: ca gazdă, voluntar sau susținător, completează formularele de mai jos până pe 10 martie 2024. În perioada 10-20 martie vom contacta personele doritoare de găzduire pentru un proces de selecție și programare a evenimentelor.

FORMULAR GAZDĂ
FORMULAR VOLUNTAR
SUSȚINĂTOR

Adunăm idei de zile de clacă. Dacă ai nevoie de sprijin în munca ta printr-o zi de implicare voluntară de o zi, completează formularul.

Dacă ești vrednic de treabă ca la țară și vrei să dai o mână de ajutor, poți să ne spui de pe acum la ce tip de clacă ți-ar plăcea să te implici și cum.

Dacă ești companie sau doar vrei să sprijini  acest proiect, hai alături de noi!

Pe lângă protejarea unui obicei tradițional, multe mâini harnice de la o clacă aduc: spații regenerate, natură protejată, zâmbete în suflet, corpuri mai zvelte și multe prietenii formate.

Seria de clacă din 2024 este un proiect pilot, în care testăm și învățăm cât mai multe împreună, cu dorința unui proiect reluat anual.

Cum va funcționa?

• Finanțarea

 

În prezent, proiectul nu are o finanțare exterioară dedicată și va fi autofinanțat până la apariția de sponsori sau finanțări.

Evenimentele se vor autosusține după planul:
– asociația Plaiuri Noi asigură munca de promovare, atragerea de voluntari și instruirea în gestiunea voluntarilor,
– gazda clăcii asigură o masă tradițională de prânz și minimul de scule și unelte necesare,
– iar voluntarii își asigură transportul (munca depusă fiind și ea voluntară).

În paralel, proiectul caută să atragă cât mai multe resurse pentru implementarea lui în anul 2024 și în anii următori.

• Ce oferă proiectul

 1. Se vor strânge toate ideile de clacă, se vor prioretiza și selecta propunerile, apoi se va realiza un calendar al evenimentelor.

2. Se va crea un sistem atractiv de promovare și de înscriere pentru voluntari din Cluj (persoane individuale sau echipe de colegi din companii). Aceștia vor vedea un calendar complet, vor putea alege o anumită zi / clacă și se vor putea organiza împreună pentru un transport cât mai eficient.

3. Se va organiza o întâlnire de învățare și planificare la care vor participa toți cei care se înscriu ca gazde de clacă. Se va discuta despre cum se gestionează grupurile de voluntari, ce măsuri de siguranță trebuie îndeplinite, ce logistică trebuie să pregătească o gazdă, cum să gestionezi calendarul de activități și pauze din timpul unei zile de clacă.

4. În zilele de clacă proiectul va încerca să asigure un coordonator de voluntari care să fie prezent pentru a ajuta gazda în desfășurarea evenimentului.

• Regulament

1. Calendar. În 2024, calendarul posibil pentru a organiza o clacă este 20 martie – 15 decembrie

2. Selecție. În funcție de numărul de cereri, limitările noastre de timp și disponibilitatea de voluntari, se vor sprijini un număr limitat al evenimentelor oficiale de clacă. Astfel va fi necesar un proces de selecție și prioretizare a aplicărilor.

În procesul de selecție vom ține cont de următoarele aspecte:

Implicarea doritorilor în activitățile anilor trecuți de clacă, întâlniri ale comunității sau proiecte desfășurate în Ținut

Posibilitatea de a oferi apă și masă voluntarilor implicați în activitatea propusă, până găsim finanțare pentru asta

Importanța și urgența muncii propuse

Claritate în descrierea activității de clacă propuse

3. Training. Toate gazdele care se înscriu în proiect trebuie să participe la întâlnirea de training sau la minim o altă clacă înainte de evenimentul propriu.

 

 

Loading...