Schimb de experiență
pentru tineri
20 de tineri din România, Franța și Germania
Între 27 august și 5 septembrie 2024
În Ținutul Fluturelui Albastru, Sic, Județul Cluj
Toate costurile acoperite.
Programul, mâncarea, cazarea și transportul vor fi asigurate de către organizatori.
Despre Metamorphosis, youth exchange
Metamorphosis este un proiect care aduce împreună 20 tineri din România, Franța și Germania pentru 8 zile la Sic (Ținutul Fluturelui Albastru, județul Cluj) cu scopul de a cunoaște și valorifica diversitatea în toate formele ei Vom vorbi despre biodiversitate și interculturalitate urmărind simbolic ciclul de viață al fluturelui Maculinea și face asta prin povești, practici creative și experiențe manuale. Metamorfoza noastră și a fluturilor ne va purta prin ferme și arii protejate, în special habitatul protejat al fluturelui Maculinea.
Ce este un schimb de tineri, ‘’youth exchange’’?
Un youth exchange, schimbul de tineri, este o experiență pentru tineri între 18-30 de ani în cadrul Erasmus+. Pentru câteva zile, tinerii au oportunitatea internațională de a cunoaște tineri din alte țări și de a desfășura activități practice și de educație non-formală pe o anumită temă: ecologie, drepturile omului, media, risipă de hrană, istorie, etc. Mai multe detalii aici.
De ce să participi în proiectul Metamorphosis?
- Vrei să cunoști tineri din Franța și Germania
- Vrei să înveți mai mult despre biodiversitatea și cultura locală din Ținutul Fluturelui Albastru (și din celelalte țări participante)
- Vrei să-ți găsești o ,,voce’’ prin povești, alte metode creative și colaborative prin care să le transmiți altora cât de important este să protejăm patrimoniul natural și cultural
- Vrei să participi la activități practice manuale prin ferme locale și pajiști cu fluturi
- Vrei să îți îmbunătățești limba engleză
- Vrei să aduci inspirație în viața ta pentru viitorul profesional sau personal
Call pentru participanți din România
Căutăm 7 tineri cu vârsta între 18 și 30 de ani, curioși și dornici să exploreze biodiversitatea și cultura locală prin activități creative.
Calendar
Aplică până pe 20 iunie.
(Interviuri și selecție 21 iunie – 28 iunie 2024.)
APLICĂ ACUM
Cine poate participa
Proiectul se axează mai ales pe tinerii din cele 12 comune ale Județului Cluj care formează Ținutul Fluturelui Albastru: Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni, dar oportunitatea se deschide și tinerilor curioși din alte locuri.
Cerințe
Activități înainte de proiect
- Participare la un atelier de jumătate de zi înainte de proiect cu tot grupul din România.
- Participare la un call online cu toți participanții internaționali pentru sesiunea de Q & A.
Activități în proiect
Participarea fizică la toate zilele de proiect și la activitățile din program.
Participarea este gratuită. Programul, mâncarea, cazarea și transportul vor fi asigurate de către organizatori.
Despre Ținutul Fluturelui Albastru și localitatea Sic
Ținutul Fluturelui Albastru are menirea de a aduce la comun inițiative și oameni din 12 localități diferite ale județului Cluj pentru a forma o comunitate și o destinație unitară.
A fost lansat ca un pariu că identitatea și patrimoniul unui unui loc se pot valorifica și prin folosirea unui brand și simbol comun.
Este un proiect demarat în anul 2018 cu sprijinul Fundației Civitas și a Grupului de Acțiune Locală Someș Transilvan. Începând cu anul 2020 este coordonat de Asociația Plaiuri Noi cu scopul de a dezvolta acest brand pe termen lung.
Povestea fluturilor Maculinea care dau numele teritoriului
Ținutul Fluturelui Albastru este singurul loc din Europa unde regăsim, împreună, toate cele 4 specii de fluture Maculinea. Acesta nu este un fluture albastru comun, este un fluture cu un ciclu de viață special care are nevoie de condiții speciale pentru a trăi.
Mediul natural (la limita Câmpiei Transilvaniei) și folosirea constantă (de câteva sute de ani) a terenului de către om prin activități agricole tradiționale, au dat posibilitatea ca microregiunea să devină cămin pentru acești fluturi speciali și ”pretențioși”. Doar în acest ținut ei găsesc în același loc speciile de plante pe care pot depune ouă și o anumită specie de furnică roșie (singura care le devine gazdă și protectoare timp de peste 11 luni).
Despre comuna Sic
S-a dezvoltat în timp ca un brand în sine. Cunoscut peste hotare încă din anii 1970, e leagănul mișcării ”casa dansului popular”. Toată localitatea este un exemplu demn de urmat în tot ceea ce înseamnă păstrarea tradițiilor într-un mod sustenabil.
Cândva oraș de importanță enormă pe drumul sării, satul Sic este înconjurat de dealuri presărate cu terenuri agricole cultivate de mâini harnice și de cel mai întins stufăriș din Transilvania.
În această așezare vei simți tradiția locului la tot pasul, demonstrându-ți cât de departe poate ajunge omul, dacă își prețuiește și cinstește patrimoniul (fie el material, imaterial sau natural) încredințat cu grijă maximă de la o generație la alta. Duminica la biserică și de multe ori și oricând alcândva pe ulițe, localnicii încă mai poartă portul popular foarte specific. Culorile din port, roșu și negru, amintesc mereu de tragicul moment al masacrului tătar de acum 300 de ani care a nimicit aproape în totalitate populația localității. În data de 24 august, sicanii comemorează acest eveviment printr-o zi specială.
Despre aria Protejată Stufărișurile de la Sic
În imediata apropiere a localității SIC se regăsește a doua cea mai mare întindere compactă de stuf din România, după Delta Dunării. Eu un loc special atât pentru momente de reflexie și de liniște precum și pentru fotografii Instagramabile. Parcurgerea rezervației se face pe un ponton vechi de lemn, iar popasurile se fac în foișoare și turnuri de observare. Păsările, insectele și stuful în sine crează un fundal sonor și vizual plin de culoare. Se poate vizita în orice perioadă a anului, culorile stufului și a vegetației fiind atractive în toate cele 4 sezoane.
Zona din jurul Sicului mai este denumită și ca Delta Transilvaniei, fiind o zonă în care se regăsesc diverse elemente de floră și faună caracteristice zonelor sărate de deltă de la marginile mărilor: flori de sare, lacuri, stuf, insule plutitoare de stuf (pe lacul Știucilor), păsări migratoare, etc. Stufărişul de la Sic este arie protejată, obiectivul principal de conservare fiind reprezentat de întinsele stufărişuri care constituie habitatul optim pentru multe specii de păsări clocitoare şi migratoare.
Acest areal reprezintă un rest aproape nealterat de om al întinselor zone umede care au existat până la începutul secolului trecut în mai multe locuri din Transilvania, și mai ales din Câmpia Transilvaniei.