Povestea ținutului

Povestea unui loc unic

Ținutul Fluturelui Albastru este o microregiune a județului Cluj, fiind pe cât de normală în aspect pe atât de specială în poveștile locurilor și ale oamenilor de aici.

Ținutul Fluturelui Albastru este compus din 12 comune, aflate de-a lungul Someșului Mic: Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni.

Este cunoscut prin castelele sale Bánffy, ruinele Cetății Dăbâca, platoul monumentului răscoalei de la Bobâlna sau prin ”delta” creată de stufărișurile de lângă satul Sic.

Citește mai mult

În această zonă, ca urmare a activităților agricole tradiționale ale locuitorilor, există o spectaculoasă prezență a unor fluturi albaștri protejați din genul Maculinea. Ciclul lor de viață este unul deosebit. Omida acestuia ademenește un anumit tip de furnică, pe care o parazitează într-un mod curtenitor, petrecând 11 luni în furnicarul acesteia sub paza și grija sa. Pajiștile și pășunile din această zonă sunt singurul loc din Europa unde trăiesc în același areal toate cele 4 specii de fluture Maculinea, el găsind aici toate condițiile sale speciale pentru a trăi.

Ținutul își ia simbolic denumirea din povestea acestor fluturi de aici, însă albastrul e prezent în viața sa și în alte forme: în culoarea Someșului care traversează zona, în poveștile cu nobili de sânge albastru din multiplele castele din jur, în casele tradiționale albastre cu șuri din piatră vulcanică, în luminile electrice ale festivalurilor, sau în câmpurile plantate cu lavandă și fructe de pădure.

Pe lângă moștenirea naturală și patrimonială, ceea ce face din acest ținut un loc unic e o comunitate de oameni destoinici, care dau culoare și autenticitate locului. Fără ei, ținutul ar fi mai sărac.

Proiectul Ținutului este gestionat acum de Asociația Plaiuri Noi împreună cu această comunitate locală.

HARTA ȚINUTULUI
GALERIE FOTO

Povestea brandului

Un obiectiv pentru toți.

Într-un proiect de lungă durată, Ținutul Fluturelui Albastru caută și aduce la un loc energii și eforturi diverse pentru a crea o destinație unică, în jurul unui simbol comun.

S-a născut sub forma unui vis

În 2017-2018 o idee de brand de microregiune prinde contur prin eforturi comune sau paralele a mai multor entități: Grupul de Acțiune Someș Transilvan și Fundația Civitas. Ideile lor se conturează în paralel cu eforturile depuse de Societatea Lepidopterologică Română (profesorii biologi pasionați de fluturi) pentru a promova prezența unică a unor fluturi speciali în aceeași zonă.

Se scrie un proiect de conturare a unui brand de microregiune, coordonat de Fundația Civitas și se câștigă o finanțare în 2018 pe una dintre măsurile GAL Someș Transilvan. Așa se conturează și teritoriul de azi al Ținutului, acoperind aria teritorială a Asociației GAL.

A continuat sub forma unui pariu

Echipa care mai târziu urma să fie Asociația Plaiuri Noi a implementat, timp de un an, un efort complex de cercetare și marketare al locului. S-a pariat pe faptul că microregiunea va putea spune o poveste originală și convingătoare chiar dacă nu beneficia încă de un relief sau o atracție spectaculose. Era necesar doar de a găsi și a da voce micilor comori ascunse prin ulițele sau dealurile satelor.

Pariul s-a dovedit câștigător, iar în 2019 se lansează numele și brandul Ținutul Fluturilor Albaștri. Povestea fluturilor spusă de profesorii biologi László Rákosy și Andrei Crișan avusese cel mai mare impact.

Are viitor sub forma unui proiect

Proiectul e coordonat din 2021 de către Asociația Plaiuri Noi și presupune acțiuni complexe desfășurate pe termen lung pe 3 mari direcții: cercetare, promovare și activare de experiențe cu specific local. Activitățile se centrează în jurul unui sediu din satul Răscruci, comuna Bonțida. Acest spațiu se transformă treptat într-un punct de întâlnire comunitară, promovare turistică și poartă de plecare spre vizitele în teritoriului.

Eforturile de dezvoltare a microregiunii sunt împărțite acum împreună cu Comunitatea Fluturelui Albastru, un grup oficial al localnicilor care produc servicii, produse sau impact în zonă.

Obiectivele
proiectului

1. Descoperirea specificului local și crearea unei conexiuni între autenticul trecut, prezent și viitor

2. Creșterea vizibilității și a atractivității teritoriului: locuri, produse și servicii – dezvoltând un brand complex de microregiune

3. Creșterea numărului de experiențe locale realizate de către localnici – conștientizând, valorificând și conservând specificul local și caracterul unic al biodiversității înconjurătoare

4. Însuflețirea, pe termen lung, a unui sentiment de apartenență și comunitate

Povestea fluturilor

Care e povestea acestui fluture al nost?

Ținutul Fluturelui Albastru este singurul loc din Europa unde regăsim, împreună, toate cele 4 specii de fluture Maculinea. Acesta nu este un fluture albastru comun, este un fluture cu un ciclu de viață special care are nevoie de condiții speciale pentru a trăi.

Mediul natural (la limita Câmpiei Transilvaniei) și folosirea constantă (de câteva sute de ani) a terenului de către om prin activități agricole tradiționale, au dat posibilitatea ca microregiunea să devină cămin pentru acești fluturi speciali și ”pretențioși”. Doar în acest ținut ei găsesc în același loc speciile de plante pe care pot depune ouă și o anumită specie de furnică roșie (singura care le devine gazdă și protectoare timp de peste 11 luni).

Acești fluturi protejați ai furnicilor nu trebuie confundați cu fluturii albaștri comuni care se regăsesc pe lângă gospodării sau în număr mare lângă ochiurile de apă. Fluturii Maculinea sunt grupați pe pajiștile îngrijite de pe dealurile ce înconjoară așezările umane. Ei stau în întregime în scurta lor viață aproape de florile lor preferate.

Acești fluturi au fost îndelung studiați de Societatea Lepidopterologică Română, prin profesori și masteranzi ai facultății de biologie UBB. Eforturile lor, mai ales prin profesorul universitar László Rákosy au dus la popularizarea importanței acestor fluturi, până la instituirea unei măsuri de agro-mediu și a unei subvenții agricole: „Pajişti importante pentru fluturi”.

Ciclul de viață incredibil al fluturelui maculinea

Iată cum prezintă poveste fluturilor cercetătorii clujeni de la Societatea Lepidopterologică Română:

”Pe la mijlocul lunii iulie, femela fluturelui depune câte un ou pe inflorescența unui anume tip de plantă, singura plantă cu care larvele se pot hrăni. Din ou iese o micuță omidă (larvă), care timp de 7-10 zile consumă semințele necoapte din inflorescență. Apoi, omida coboară pe sol, abandonând singura ei sursă de hrană. După un scurt timp își face apariția o furnică roșiatică, care analizează larva și… în loc să o înșface cu mandibulele ei puternice, se apropie cu grijă de spatele ei și soarbe o minusculă picătură de lichid secretată de omidă. Picătura dulce, cu un conținut chimic încă puțin cunoscut, vrăjește furnica, care va lua omida și o va duce în furnicarul său. În furnicar, omida de fluture, se ascunde neagresată într-o margine a mușuroiului. Din ascunziș, iese zilnic și consumă ouă sau pupe ale furnicilor gazdă. Furnicile, în loc să reacționeze și să o ucidă, tolerează comportamentul prădător al omizii de fluture. La începutul primăverii, omida devenită adultă, protejată de frig și având la dispoziție hrană bogată în proteine, se transformă în pupă, din care după mijlocul lunii iulie emerge un superb future.”

Cele 4 specii prezente împreună aici sunt: Albăstrelul argintiu al furnicilor, Albăstrelul ciocolatiu al furnicilor, Albăstrelul mare al Cimbrișorului și Albăstrelul comun de gențiană.

Albăstrelul argintiu al furnicilor este poate cel mai cunoscut dintre albăstreii noștri. Un fluture cu un ciclu al vieții de poveste, șmecheros, seducător de furnici, prădător de larve și în final zburdalnic între sorbestrele, Maculinea Teleius este un campion al transformării.

Votat de public într-un sondaj realizat de Societatea Lepidopterologică din România ”insecta anului” în 2018, fluturele nostru depinde de existența unei plante, sorbestreaua, de prezența adoptatoare a furnicilor roșii și este, la rândul său, vulnerabil în fața unui tip de viespe. 

Prezența fluturelui aici e o garanție

Prezența aici a tuturor speciilor de fluture maculinea e un indicator clar pentru:

Un mediu curat

Pajiști cu înaltă valoarea naturală

Produse locale sănătoase

 

Simbolul fluturilor maculinea poate fi folosit și ca o garanție pentru produsele realizate aici. Dacă un fluture așa pretențios își are casa aici, putem spune despre alimentele zonei că provin dintr-o zonă curată și cu înaltă valoare naturală. În plus, produsele Ținutului sunt dintr-un lanț scurt, fiind create în apropierea Clujului, la nici o oră distanță.

Proiectele ținutului 

Casa Fluturelui Albastru

Punct de informare turistică / Centru de promovare specific și ofertă locale / Expoziție a poveștii fluturelui

Cum ar fi ca Fluturele Albastru să aibă o casă vizitabilă? Una deschisă pe tot parcursul anului.
Casa Fluturelui Albastru ar fi acel loc în care publicul larg ar avea acces la povestea fluturilor, iar tot de aici: ar putea cumpăra un produs local sau un suvenir și ar putea pleca într-o drumeție ghidată.

Obiectivul: Ne propunem ca până în anul 2025 să dezvoltăm un spațiu creat în jurul simbolului Fluturelui Albastru și care să funcționeze ca un punct real de informare turistică și de promovare a poveștilor comunității locale.

Am debutat visul Casei Fluturelui Albastru în 2021 cu un prim sediu în etajul secund al Căminului Cultural din Răscruci, Bonțida. Aici funcționează deja un spațiu de birou pentru asociația noastră Plaiuri Noi, precum și un spațiu de întâlnire cu comunitatea din Ținut.

Spațiul e deschis publicului, pentru moment, o zi pe săptămână. În weekenduri sau la cerere se pot crea mici evenimente în curtea sediului, sau se poate pleca de aici în tururi culturale sau scurte drumeții.

Proiectul e la stadiul în care caută parteneri, sponsori sau programe de finanțare pentru dezvoltarea sa. Etapele necesare proiectului sunt: proiectarea și conceperea spațiului, dotarea spațiului, dezvoltarea de instalații artistice sau digitale pentru transpunerea poveștii fluturilor, crearea de materiale promoționale și hărți de teritoriu, dezvoltarea unui magazin de produse locale.

Cartea de copii

”Incredibila Viață a lui Miez”

Poate cel mai original proiect al Ținutului Fluturelui Albastru este transpunerea poveștii fluturilor și a locurilor noastre într-o carte de copii. Am mizat de la început că cea mai receptivă generație la spectaculozitatea vieții fluturilor este generația copiilor. Fie ei din Ținut, fie ei de oriunde din România, ei sunt valul care pot proteja cerințele sensibile din viața micilor vietăți.

Lucrarea a fost scrisă de Iulia Iordan, ilustrată de Keszeg Ágnes, coordonată de Mihaela Bidilică și împachetată de Mihai Giurgiu.

Cutia Călătorului prin Ținut

Un prânz la pachet, cu 100% produse din Ținut

Realizată sub forma unui pachet original de picnic, cu produse 100% locale adunate din Ținutul Fluturelui Albastru, Cutia Călătorului este o experiență concepută de noi și (pre)gătită cu sprijinul atelierului Greenery.

Obiectivul: completarea ofertei de a lua masa în Ținut cu o opțiune mobilă, la pachet, care să și sprijine economia locală prin folosirea de alimente cu proveniență apropiată.

Cum să susții

Implică-te ca persoană fizică

Sprijină-i pe localnici cumpărând local

Cea mai simplă metodă de a ajuta microregiunea noastră este de a cumpăra servicii sau produse realizate aici pe plan microregional. Poți comanda Cutia Călătorului în Ținut (vezi detalii despre pachete aici LINK), sau poți întreba în magazinele cu produse locale despre oferta care provine din zona fluturilor. În unele băcănii, vei găsi deja însemnul cu produse din Ținut, sau chiar un raft albastru, dedicat exclusiv produselor din zona noastră.

Voluntar la evenimente

Cea mai admirabilă metodă de a susține o cauză este prin donarea de timp și efort. Pentru fiecare eveniment realizat de noi în Ținut, avem nevoie de voluntari care să se implice direct în organizarea zilei. Te poți înscrie în lista de voluntari pentru evenimente, iar noi te vom anunța din timp legat de orice activitate în teritoriu. Tu poți alege, în funcție de permisiunea timpului, la care dintre evenimente poți participa fizic. Înscriete în grupul de voluntari!

Pe lângă voluntarii la evenimentele Ținutului, este mereu nevoie de voluntari pe termen lung, care își pot desfășura stagii de practică prin implicare pe anumite specializări (cercetare și muncă de teren, documentare foto, ghidaj tematic, suport IT, suport logistic). Avem în plan și ideea creării în viitor a unui Club TFA, un loc unde clujeni pasionați de conceptul Ținutul pot să se implice cu suport de la distanță (prin networking sau alte metode de implicare).

Direcționează 3,5%

Deja ai dat la bugetul de stat cotizațiile tale anuale. Poți direcționa 3,5% din acea sumă pentru a sprijinii dezvoltarea microregiunii Ținutul Fluturelui Albastru.

Implică-te ca persoană juridică

Dacă reprezinți o companie, te rugăm să ne contactezi oricând pe parcursul anului pentru a ne cunoaște. Venim noi într-o vizită de prezentare și așa vom putea face împreună un plan particularizat de implicare în microregiune. Avem oricând nevoie de sprijin logistic sau financiar.

Indiferent dacă ești persoană juridică plătitoare de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, există posibilitatea utilizării unui procent de 20% din impozit pentru sponsorizări efectuate către ONG-uri.

Susține un proiect

Sunteți interesați de susținerea unui domeniu anume? Vă puteți asocia uneia dintre direcțiile programelor noastre cum ar fi educația, turismul, antreprenoriatul rural sau protejarea mediului și a fluturilor. 

Fie că aveți sediul în Ținut, în Cluj-Napoca sau în apropiere, te așteptăm să te alături parțial sau ca partener principal unuia dintre proiectele noastre.

Sponsorizează un eveniment

Organizăm evenimentele O zi într-un sat din Ținut, La iarbă verde în Ținut, cu bicicleta prin Ținut și Săptămâna Ținutului. Ia parte la poveste!

Ținutul prin sunete și realitate virtuală

Tehnologia, ne permite acum, o incursiune în Ținutul Fluturelui Albastru chiar și de la distanță, în afara sezonului.

Pregătește-ți cafeaua și așează-te comod în fotoliu. Dă play și te vei simți între fire de iarbă și păsărele…

Loading...