Satul autentic Pâglișa

(Experiențe în Ținut. Tur tematic ghidat)

Pâglișa, din comuna Dăbâca, este un sat autentic, retras, traversat de valea Lonei și plasat într-un ambient pitoresc.

Tuful vulcanic, un element central al Ținutului se găsește aici din abundență, în forme variate: construit în case și șuri dar și în formațiuni naturale unice. Un astfel de perete spectaculos de piatră găurită, numită de localnici ”Peșteră” este destinația ideală pentru persoanele pasionate de drumeții, excursii și picnicuri într-un cadru natural și un peisaj cultural autentic.

Pâglișa este locuit de oameni harnici, pricepuți la agricultură dar mai ales la zootehnie. Aceștia sunt renumiți pentru laptele proaspăt și bun colectat aici. În concluzie, Pâglișa e acel loc în care poți petrece o zi de neuitat, ”într-un sat aflat la marginea pădurilor și a timpului”.

 

Programul estimativ al evenimentului:

1. Întâlnire în parcarea de la baza Cetății Dăbâca

(Transportul în cadrul evenimentului nu este inclus, acesta realizându-se cu mașini proprii.)

2.
Plimbare ghidată prin natură:
prin pajiștile de pe malul drept al Văii Lonii și apoi prin frumoasa pădure Dumbrava. Plimbare ghidată de biologul Andrei Crișan.

facebook.com/andreiecotourism

3. Prânz.
Poposire și prânzit din Cutia Călătorului (o cutie de picnic de 500 gr, cu produse locale din Ținut) sau cu merinde aduse de acasă, sub coroana falnică a unuia dintre cei mai bătrâni arbori din Ținut: „Fagul Secular” de la Pâglișa.

4. Atelier de meșterit cosmetice. Atelierul cuprinde o scurtă descriere a culturii plantelor medicinale și beneficiile acestora, despre sinergia uleiurilor esențiale și proprietățile lor terapeutice, obținerea uleiurilor vegetale din plante medicinale prin procesul străvechi de macerare la rece (cu demonstrație practică), o activitate de meșterit cosmetice naturale din plante medicinale și uleiuri esențiale benefice pentru corpul și sănătatea noastră. În faza practică participanții își pot crea propriul ulei de masaj de sezon, iar al doilea produs va fi la alegerea fiecăruia, un parfumant de puls Roll-on sau un inhalant nazal.
Activitate prestată de Cosmetice naturale Corola

5. O vizită la un producător local:
Vizită la stupină pentru descoperirea meșteșugului apiculturii și al procesării produselor apicole. Prezentarea se face de apicultorul Iocal Ioan Vaida
sau
Vizită la ferma de vaci Mirabella, cu posibilitate de degustare / achiziționare lapte proaspăt.

Tarif copii: Copiii sub 6 ani beneficiază de gratuitate.

Durata: Tur de o zi. Aproximativ 7 ore.

Dificultate: Drumeția din program este ușoară, potrivită și pentru cei mai puțin experimentați. fără diferențe mari de nivel. Lungimea traseului: cca 5-6 km, diferența de nivel sub 250 m.

Transport: Transportul înspre Pâglișa și retur se realizează cu mașini proprii. În cadrul turului deplasarea se face pe jos.

În caz că nu aveți mașină și doriți participarea, contactați organizatorii pentru asigurarea transportului.