Satul autentic Pâglișa

(Experiențe în Ținut. Tur tematic ghidat)

O comoară ascunsă pe o vale mirifică, cu case străvechi construite din piatră de tuf vulcanic. E satul cu patru biserici, 8 clopote și o atmosferă unică, care te atrage de la prima întâlnire și te face să-ți dorești să revii încă o dată (și încă o dată). Natura abundentă, pădurile, pajiștile și arhitectura specială vernaculară crează o primă impresie de neuitat.

Satul Chidea este poate cel mai bun exemplu din Ținutul Fluturelui Albastru de loc care își extrage valoarea din prețuirea și conservarea unui stil de arhitectură particulară – case cu piatră la vedere din proveniență locală.

În vizita voastră veți respira un strop de istorie, admirând infinitele modalități în care piatra a putut fi folosită la construcția acestei așezări (de la garduri acoperite cu vegetație, case, șuri și până la poduri, fântâni sau sculpturi). După turul satului și turul bisericilor vom face o scurtă drumeție în pădure, la peștera din imediata apropiere, unde vom asculta povestea fluturilor albaștri și câteva legende.

 

Programul estimativ al evenimentului:

1. Întâlnire în parcarea de la baza Cetății Dăbâca

(Transportul în cadrul evenimentului nu este inclus, acesta realizându-se cu mașini proprii.)

2.
Plimbare ghidată prin natură:
prin pajiștile de pe malul drept al Văii Lonii și apoi prin frumoasa pădure Dumbrava. Plimbare ghidată de biologul Andrei Crișan.

facebook.com/andreiecotourism

3. Prânz.
Poposire și prânzit din Cutia Călătorului (o cutie de picnic de 500 gr, cu produse locale din Ținut) sau cu merinde aduse de acasă, sub coroana falnică a unuia dintre cei mai bătrâni arbori din Ținut: „Fagul Secular” de la Pâglișa.

4. Atelier de meșterit cosmetice. Atelierul cuprinde o scurtă descriere a culturii plantelor medicinale și beneficiile acestora, despre sinergia uleiurilor esențiale și proprietățile lor terapeutice, obținerea uleiurilor vegetale din plante medicinale prin procesul străvechi de macerare la rece (cu demonstrație practică), o activitate de meșterit cosmetice naturale din plante medicinale și uleiuri esențiale benefice pentru corpul și sănătatea noastră. În faza practică participanții își pot crea propriul ulei de masaj de sezon, iar al doilea produs va fi la alegerea fiecăruia, un parfumant de puls Roll-on sau un inhalant nazal.
Activitate prestată de Cosmetice naturale Corola

5. O vizită la un producător local:
Vizită la stupină pentru descoperirea meșteșugului apiculturii și al procesării produselor apicole. Prezentarea se face de apicultorul Iocal Ioan Vaida
sau
Vizită la ferma de vaci Mirabella, cu posibilitate de degustare / achiziționare lapte proaspăt.

Tarif copii: Copiii sub 6 ani beneficiază de gratuitate.

Durata: Tur de o zi. Aproximativ 7 ore.

Dificultate: Drumeția din program este ușoară, potrivită și pentru cei mai puțin experimentați. fără diferențe mari de nivel. Lungimea traseului: cca 5-6 km, diferența de nivel sub 250 m.

Transport: Transportul înspre Pâglișa și retur se realizează cu mașini proprii. În cadrul turului deplasarea se face pe jos.

În caz că nu aveți mașină și doriți participarea, contactați organizatorii pentru asigurarea transportului.