Povestea ținutului
Povestea unui loc unic
Ținutul Fluturelui Albastru este o microregiune a județului Cluj, fiind pe cât de normală în aspect pe atât de specială în poveștile locurilor și ale oamenilor de aici.
Ținutul Fluturelui Albastru este compus din 12 comune, aflate de-a lungul Someșului Mic: Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni.
Este cunoscut prin castelele sale Bánffy, ruinele Cetății Dăbâca, platoul monumentului răscoalei de la Bobâlna sau prin ”delta” creată de stufărișurile de lângă satul Sic.
Citește mai mult
În această zonă, ca urmare a activităților agricole tradiționale ale locuitorilor, există o spectaculoasă prezență a unor fluturi albaștri protejați din genul Maculinea. Ciclul lor de viață este unul deosebit. Omida acestuia ademenește un anumit tip de furnică, pe care o parazitează într-un mod curtenitor, petrecând 11 luni în furnicarul acesteia sub paza și grija sa. Pajiștile și pășunile din această zonă sunt singurul loc din Europa unde trăiesc în același areal toate cele 4 specii de fluture Maculinea, el găsind aici toate condițiile sale speciale pentru a trăi.
Ținutul își ia simbolic denumirea din povestea acestor fluturi de aici, însă albastrul e prezent în viața sa și în alte forme: în culoarea Someșului care traversează zona, în poveștile cu nobili de sânge albastru din multiplele castele din jur, în casele tradiționale albastre cu șuri din piatră vulcanică, în luminile electrice ale festivalurilor, sau în câmpurile plantate cu lavandă și fructe de pădure.
Pe lângă moștenirea naturală și patrimonială, ceea ce face din acest ținut un loc unic e o comunitate de oameni destoinici, care dau culoare și autenticitate locului. Fără ei, ținutul ar fi mai sărac.
Proiectul Ținutului este gestionat acum de Asociația Plaiuri Noi împreună cu această comunitate locală.
Povestea brandului
Un obiectiv pentru toți.
Într-un proiect de lungă durată, Ținutul Fluturelui Albastru caută și aduce la un loc energii și eforturi diverse pentru a crea o destinație unică, în jurul unui simbol comun.
S-a născut sub forma unui vis
În 2017-2018 o idee de brand de microregiune prinde contur prin eforturi comune sau paralele a mai multor entități: Grupul de Acțiune Someș Transilvan și Fundația Civitas. Ideile lor se conturează în paralel cu eforturile depuse de Societatea Lepidopterologică Română (profesorii biologi pasionați de fluturi) pentru a promova prezența unică a unor fluturi speciali în aceeași zonă.
Se scrie un proiect de conturare a unui brand de microregiune, coordonat de Fundația Civitas și se câștigă o finanțare în 2018 pe una dintre măsurile GAL Someș Transilvan. Așa se conturează și teritoriul de azi al Ținutului, acoperind aria teritorială a Asociației GAL.
A continuat sub forma unui pariu
Echipa care mai târziu urma să fie Asociația Plaiuri Noi a implementat, timp de un an, un efort complex de cercetare și marketare al locului. S-a pariat pe faptul că microregiunea va putea spune o poveste originală și convingătoare chiar dacă nu beneficia încă de un relief sau o atracție spectaculose. Era necesar doar de a găsi și a da voce micilor comori ascunse prin ulițele sau dealurile satelor.
Pariul s-a dovedit câștigător, iar în 2019 se lansează numele și brandul Ținutul Fluturilor Albaștri. Povestea fluturilor spusă de profesorii biologi László Rákosy și Andrei Crișan avusese cel mai mare impact.
Are viitor sub forma unui proiect
Proiectul e coordonat din 2021 de către Asociația Plaiuri Noi și presupune acțiuni complexe desfășurate pe termen lung pe 3 mari direcții: cercetare, promovare și activare de experiențe cu specific local. Activitățile se centrează în jurul unui sediu din satul Răscruci, comuna Bonțida. Acest spațiu se transformă treptat într-un punct de întâlnire comunitară, promovare turistică și poartă de plecare spre vizitele în teritoriului.
Eforturile de dezvoltare a microregiunii sunt împărțite acum împreună cu Comunitatea Fluturelui Albastru, un grup oficial al localnicilor care produc servicii, produse sau impact în zonă.
SITE-UL ȚINUTULUI