Campania
Fluturelui

Strângere de fonduri pentru protejarea arealelor cu fluturi Maculinea și pentru
consolidarea Comunității locale din Ținut

 

 

Toate fondurile strânse în această campanie sunt gestionate de Asociația Plaiuri Noi și sunt dedicate pentru 2 inițiative ale Ținutului:

 

 

1. Caravana Fluturelui Albastru

 

Program de conștientizare în rândul localnicilor. Are ca obiective promovarea valorii aduse de prezența Fluturilor Maculinea în aceste sate, precum și promovarea de oportunități de valorificare ale acestui fapt unicat.

Programul va consta într-o serie de caravane în satele ținutul, desfășurate cu voluntari și prieteni ai Ținutul, în care se interacționează cu localnicii, se înmânează ghiduri de bună practică și se discută soluții.

Perioada: Aprilie – Octombrie 2023 

Mai multe despre fluturii de aici

În această zonă, ca urmare a activităților agricole tradiționale ale locuitorilor, există o spectaculoasă prezență a unor fluturi albaștri protejați din genul Maculinea. Ciclul lor de viață este unul deosebit. Omida acestuia ademenește un anumit tip de furnică, pe care o parazitează într-un mod curtenitor, petrecând 11 luni în furnicarul acesteia sub paza și grija sa. Pajiștile și pășunile din această zonă sunt singurul loc din Europa unde trăiesc în același areal toate cele 4 specii de fluture Maculinea, el găsind aici toate condițiile sale speciale pentru a trăi.

Ținutul își ia simbolic denumirea din povestea acestor fluturi.

Mai pe larg despre fluturii Maculinea din Ținut aici

2. Clacă în Comunitatea Fluturelui Albastru

O serie de activități de muncă voluntară care renasc tradiția de clacă și ajutor reciproc la munci mari a membrilor din comunitate. Început deja în februarie 2023, program își propune să acorde sprijin de participare cu logistică și voluntari.
Din bani strânși se vor asigura: transport voluntari, unelte de muncă voluntari, masă voluntari și un kit de logistică pentru muncile la comun.