TÂRGUL
„Era frumos, știi, erau foarte multe animale care vineau în târg. Și alea ne atrăgeau cel mai mult. Vaci, oi, vitei, cai, purcei. Asta era în majoritatea târgurilor. Sigur, că pe lângă asta mergeam și noi, cu turta dulce, veneau cei cu hainele și cei cu cele trebuincioase. Toata zona, începând din Borșa, Gădălin, Dăbâca, Iclod, Gerla, Sic, Vișea, venea aici. Pentru că era cel mai renumit targ.” 3 localnici diferiți Mircea Cornea, Ioan Petean (fost director școală) și Rigó Attila ne-au povestit secrete de prin târgul de altă dată din Bonțida. Află toate detaliile din povestea audio.
Târgul din Bonțida a fost întotdeauna unul dintre cele mai importante elemente din istoria satului. Amplasat în apropierea unui pod care facilita trecerea peste Someșul Mic, târgul conecta negustorii de pe ambele maluri, făcându-l astfel unul dintre cele mai renumite târguri din regiune.
Organizat săptămânal cu o rigurozitate specifică, târgul atrăgea de fiecare dată circa 1000 de oameni veniți pentru a cumpăra sau schimba animale, precum și pentru a vinde sau achiziționa grâne, care erau apoi măcinate la una dintre morile satului. Copiii își făceau bucuria cumpărând turtă dulce sau coliere, transformând târgul într-un loc de întâlnire.
La fel ca în alte sate din regiune, ziua de târg în Bonțida era întotdeauna o sărbătoare. Era un prilej de întâlnire pentru toată regiunea, unde, pentru o zi, toate tradițiile locale erau prezente. Oamenii se adunau nu doar pentru a cumpăra sau vinde, ci și pentru a socializa, menținând vie moștenirea culturală a locului.