Am stat de vorbă cu preotul parohiei reformate din Bonțida în legătură cu etimologia denumirii localității. În povestea audio poți afla părerile acestuia despre proveniența numelui Bonțida.

Povestea numelui Bonțida provine de la denumirea maghiară “hida” și termenul “bonț” sau personajul Boncz. Una dintre legende spune că aici ar fi existat un pod deținut de un anumit Boncz încă de pe vremea lui Tuhut, în perioada apariției triburilor maghiare în regiune. Deși termenul se repetă de-a lungul Someșului Mic, existând chiar și o localitate cu acest nume la circa 20 de kilometri mai la nord, nu putem confirma existența unei persoane cu acest nume care să fi deținut podul. Totuși, ce rămâne cert este legătura dintre denumirea localității și podul din zonă, fiind o trecătoare importantă peste Someșul Mic. Cel mai probabil, aceasta era una dintre trecerile esențiale pe Drumul Sării, dinspre Sic spre Cluj-Napoca sau Porolissum. Astfel, Bonțida a avut o importanță majoră încă din timpuri străvechi, fiind un punct cheie de trecere peste Someș și locul unui târg important.

Pe sub pod trece Someșul Mic râul care dă farmec și prosperitate regiunii. Se va întâlni cu Someșul Mare lângă Dej și va forma Someșul. De acolo își va continua direcția spre Tisa și apoi spre sud, spre Dunăre.

De aici ne îndreptăm puțin spre centrul satului până în punctul în care întâlnim strada morii.

@

.

HARTĂ ȘI MENIU

<

6

TÂRGUL

=

8

MORILE BONȚIDEI

Loading...