DESPRE CASTELUL DIN RĂSCRUCI

Localnică - etnograf Anna-Mária Szalma

Poveștile castelului pe lung:

Era greu să facem un tur complet al localității Bonțida fără a vorbi despre castelul din satul vecin. Am stat de vorbă cu Anna-Mária Szalma, etnograf stabilit în satul Răscruci (comuna Bonțida), care practică etnografia într-un mod aplicat, prin grădina ei comunitară și prin implicarea în proiecte precum „Ținutul Fluturelui Albastru” sau GAL Someș Transilvan. În înregistrarea audio
ai nemaipomenita ocazie să te aventurezi în istoria fascinantă a castelului și să cunoști personajele interesante și uneori controversate care i-au dat viață de-a lungul timpului.

Din anul 2024 castelul Castelul Bánffy din Răscruci este redeschis publicului. Fiind într-un fel, fratele mai mic al impunătorului ansamblu din Bonțida, în trecut cele două edificii erau învecinate, având o trecere directă de la unul la celălalt, printr-un parc fabulos. Este deținut de Consiliul Județean Cluj care a reușit restaurarea integrală a lui, redându-i strălucirea de odinioară.
Ca și în cazul altor edificii de acest fel, secolul al XX-lea nu a fost unul liniștit pentru castelul din Răscruci. Însă, datorită funcționării sale ca școală specială în perioada comunistă, acesta a reușit să păstreze intacte elemente interioare de mare valoare: tavanele casetate din lemn, sobele din teracotă și alte detalii spectaculoase care dau farmec clădirii.
Castelul a aparținut unei ramuri a familiei Bánffy, înrudite cu cei din Bonțida, dar aflate pe o treaptă ușor inferioară în ierarhia nobiliară. Printre cei mai importanți proprietari se numără baronul Ádám Bánffy, un aristocrat excepțional, cu un rol decisiv în viața castelului și a comunității locale. Deși au trecut aproximativ 150 de ani de atunci probabil ar mai avea de dat și azi un sfat util și actual.

@

.

HARTĂ ȘI MENIU

<

P3

ȚINUTUL FLUTURELUI ALBASTRU

=

9

PĂDUREA DE PIN

Loading...